Zo werkt FRiskA

“From changing to shaping”

Methodiek

Spanningsbehoefte wordt gekenmerkt door intense emoties die een verlangen naar ervaringsgerichtheid en nieuwe ervaringen stimuleren. Deze behoefte gaat vaak gepaard met een gevoeligheid voor verveling en een sterke drang naar verandering. Personen met deze spanningsbehoefte zoeken vaak sensatie en avontuur, wat hen kan aanzetten tot het nemen van fysieke risico’s. Dit kan leiden tot totale ontremming, waarbij uitbundig gedrag, zoals overmatig drinken, voorkomt. In de context van buitensporig gedrag is er een sterke relatie met inadequate emotie-regulatie, waardoor deze individuen geneigd zijn om impulsief te handelen en risicovol gedrag te vertonen.

Het reguleren van emoties door het beoefenen van risicosporten wordt als volgt uitgelegd: Als een persoon zich in de positie zet om een sport te beoefenen met riskante gevolgen, vraagt dit tegelijkertijd om de intense emoties te controleren en reguleren die deze activiteit bij hen oproept. Dit houdt in dat deze activiteiten de mogelijkheid geven om deze intense emoties te ervaren en te controleren. Dit draagt bij aan het gevoel van agency in het dagelijks leven voor deze personen, waar zij deze manieren van het reguleren van hun emoties ook leren toe te passen.

Voor meer informatie over de theorie zie het wetenschappelijk rapport .

Download Rapport

Dit doen wij aan de hand van het praktische model, die ontworpen is door het wetenschappelijk model. 

Dit model werkt aan de hand van drie pijlers:
De eerste pijler is gericht op het bevredigen van de persoonlijkheidsbehoeften. Hiermee doelen wij op de spanningsbehoeften, de ijver en de onbezonnenheid. De behoeften worden vervuld door in het programma extreme activiteiten te beoefenen en nieuwe ervaringen op te doen. De manier waarop wij dit aanpakken, is ongeremd en hierbij voorkomen wij ‘saaiheid’.

De tweede pijler is gericht op persoonlijke ontwikkeling. Vragen die hier beantwoord worden, zijn: Wie ben jij als persoon? Wat zijn je normen en waarden? Wat zijn je angsten en hoe maak jij die bespreekbaar? Dit doen de jongeren door deel te nemen aan creatieve sessies, waar zij door middel van verschillende vormen van kunst deze vragen leren te bespreken. Tegelijkertijd leren zij ook waar hun creatieve talenten liggen. Dit draagt bij aan het vinden van een plek in de maatschappij en een ‘groep’ waar zij bij horen. Hiervoor dient ook de R2A (Risk To Amazing) familie, een familie die onvoorwaardelijke steun biedt en positieve rolmodellen heeft.

De derde pijler is het resultaat van de combinatie van de twee pijlers, die leren jongeren hun emoties te reguleren. Het is daarbij belangrijk dat de ouders en de thuissituatie worden betrokken bij de groei die de jongeren meemaken. Dit realiseren wij doormiddel van thuisbezoeken, theemomenten op onze locatie, multidisciplinair overleg (MDO) en de mogelijkheid tot ouderbegeleiding of doorverwijzing naar een ggz psycholoog. Dit maakt het een systematische aanpak.

Dit zullen wij doen in zes fasen met verschillende hoofddoelen, waar jongeren werken aan de 12 vaardigheden van ´THE ROAD TO AMAZING´.

Stichting Friska-Nederland

Als u meteen hulp nodig heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via ons aanmeldformulier.